STOMI, alle typer stomier og fistler » Spesialsykepleie i Larvik » Sykepleierklinikken Bandagist

Stomi

STOMI – ALLE TYPER STOMIER OG FISTLER

Få en god hverdag – utfordringer løses raskt!

Du vil oppleve en stor grad av trygghet ved å ha en tett og god oppfølging som er tilpasset dine behov. Utfordringer løses raskt og du får umiddelbart svar på spørsmål du måtte ha.

Stomi betyr en kirurgisk anlagt munn eller åpning som ikke ender på et naturlig sted. Det er mange ulike typer stomier, de vanligste stomiene er tarmstomiene. Stomien kan være midlertidige, det vil si at tarmdelen skal legges inn i magen igjen etter en periode, eller den kan være permanent, man trenger stomien hele livet.

Tarmstomiene

Urostomi for urin, kolostomi for avføring fra tykktarmen og ileostomi for avføring fra tynntarmen. Det er ulike årsaker til at man får en stomi, de vanligste årsakene er kreft eller betennelser i tarmen. Stomien får navn etter tarmstykket som er lagt ut på magen. F.eks: – Kolostomi: tykktarmen lagt ut på vanligvis venstre side av magen, Ileostomi: tynntarmen er lagt ut på vanligvis høyre side av magen, Brickerblære/urostomi: for urin, urinlederne er sydd fast til et stykke av tynntarmen som legges ut vanligvis på høyre side av magen.

Nefrostomi

Et kateter legges inn i nyren(e). Årsaken kan f.eks være trangt parti i urinlederen. Nefrostomi sikrer at urin ledes ut fra nyren. Doktoren bestemmer hvor lenge kateteret skal være der, det kan være forskjellig tidsperspektiv fra pasient til pasient. Dette skal skiftes på ukentlig og er ikke så lett å håndtere selv da det ikke sitter fast.

Gastrostomi

En åpning fra huden og inn til magesekken, her legges det en liten slange inn slik at man kan få mat, medisiner og væske gjennom denne.

Fistel

En gang/kanal som kroppen har konstruert og som f.eks går fra et organ til et annet, fra et eller flere organ og på huden.

Dette kan vi hjelpe med

Har du nylig fått stomi eller hatt den i lengre tid, eller har en eller flere fistler, kan vi hjelpe deg med mye:

  • Råd og veiledning om livet med stomi
  • Valg og tilpassing av produkter
  • Veiledning i behov og valg av tilleggsprodukter
  • Hjelp i fbm lekkasje
  • Hjelp til å tilpasse brokkbind
  • Informasjon og oppfølging i irrigasjon
  • Hjembesøk eller i klinikken

Oppfølgingene er gratis når du får dine blåreseptvarer levert fra Sykepleierklinikken.
Gratis hjemkjøring av varer.